Ispaninio šalavijo sėklos
Unikali chia sėklų maistinė vertė ir savybės yra vertinamos visame pasaulyje. Šios sėklos gali būti vartojamos kartu su įvairios rūšies maistu ar maisto priedais. Visame pasaulyje vertinamos chia sėklos ypač puikiai tinka norint praturtinti patiekalus maistinėmis skaidulomis. Didžioji angliavandenių, esančių chia sėklose, dalis yra maistinės skaidulos, kurios padeda užtikrinti tinkamą virškinamojo trakto veiklą. Tyrimai rodo, kad chia sėklų vartojimas gali sumažinti cukraus kiekio kraujyje „šuolius“ po didelį kiekį angliavandenių turinčio maisto, kas yra ypatingai svarbu žmonėms sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu. Be to, šį naudingą sveikatai maisto produktą tikrai lengva įtraukti į kasdieninės mitybos racioną, o pastovus jo vartojimas siejamas su riebalinio audinio mažėjimu!
Taigi, kokių svarbių medžiagų gausu chia sėklose?
- Skaidulinių medžiagų;
- Omega 3 riebalų rūgščių;
- Aukštos kokybės baltymų;
- Vitaminų;
- Mineralų;
- Antioksidantų.
Chia sėklų vartojimas padeda apsisaugoti nuo:
- Širdies ir kraujagyslių sistemos ligų bei diabeto;
- Virškinimo sistemos sutrikimų;
- Įvairių lėtinių uždegiminių reakcijų organizme.
- Martínez-Cruz O, Paredes-López O. Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. J Chromatogr A. 2014 Jun 13;1346:43-8. doi: 10.1016/j.chroma.2014.04.007. Epub 2014 Apr 13. PMID: 24811150.
- E. Reyes-Caudillo; A. Tecante; M.A. Valdivia-López (2008). Dietary fibre content and antioxidant activity of phenolic compounds present in Mexican chia (Salvia hispanica L.) seeds. , 107(2), 656–663. doi:10.1016/j.foodchem.2007.08.062
- Vázquez-Ovando Alfredo; Rosado-Rubio Gabriel; Chel-Guerrero Luis; Betancur-Ancona David (2009). Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.). , 42(1), 0–173. doi:10.1016/j.lwt.2008.05.012
- Sandoval-Oliveros MR, Paredes-López O. Isolation and characterization of proteins from chia seeds (Salvia hispanica L.). J Agric Food Chem. 2013 Jan 9;61(1):193-201. doi: 10.1021/jf3034978. Epub 2012 Dec 28. PMID: 23240604.
- Leidy, H. J., Tang, M., Armstrong, C. L., Martin, C. B., & Campbell, W. W. (2011). The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity (Silver Spring, Md.), 19(4), 818–824. https://doi.org/10.1038/oby.2010.203
- Vuksan V, Jenkins AL, Brissette C, Choleva L, Jovanovski E, Gibbs AL, Bazinet RP, Au-Yeung F, Zurbau A, Ho HV, Duvnjak L, Sievenpiper JL, Josse RG, Hanna A. Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Feb;27(2):138-146. doi: 10.1016/j.numecd.2016.11.124. Epub 2016 Dec 9. PMID: 28089080.
- Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation. J Altern Complement Med. 2012 Jul;18(7):700-8. doi: 10.1089/acm.2011.0443. PMID: 22830971.