- Pradžia
- Ingredientai
- Inulinas
Inulinas – homopolisacharidas, naudojamas fruktozės gamybai, o taip pat yra kai kurių augalų kaupiamas siekiant padidinti energijos atsargas. Inulino skaidulos turi mažą kaloringumą ir yra būtinos gerai sveikatos būklei palaikyti, kadangi lėtina angliavandenių patekimą į kraują. Skaidulinės medžiagos yra tirpios vandenyje, todėl ištirpusios skrandyje didina sotumo jausmą, mažina cholesterolio absorbciją, teigiamai veikia virškinimą. Dėl savo savybių inulinas tinka diabetu sergantiems žmonėms. Inulino natūraliai galima rasti tokiuose maisto produktuose kaip cikorijos šaknys, artišokai, agavos, smidrai, bananai, česnakai, porai, kviečiai, svogūnai ir kt. Tyrimai rodo, kad inulinas gali pagerinti kalcio absorbciją ir, didindamas žarnyno bakterijų kiekį, padeda sukurti tinkamą žarnyno terpę – teigiamai veikia mikrobiotą. Gera žarnyno mikrobiotos veikla užtikrina tinkamą organizmo imuninės sistemos funkcionavimą. 2015 m. Smith ir kt. atlikto tyrimo duomenimis, žmonės, kurie vartojo inuliną kaip maisto papildą buvo laimingesni, jautė mažesnį alkio ir didesnį sotumo jausmą lyginant su žmonėmis, kurie vartojo placebo maisto papildą. Inulinas yra ypatingai vertingas savo maistinėmis skaidulomis bei įvairialypiu poveikiu sveikatai. Tačiau vartojant inuliną labai svarbu sekti savo vartojamo vandens kiekį, kad jis būtų pakankamas.